Slovenský národný šport : NFO.SK

NFO.SK

Slovenský národný šport

spyros | 30-04-2006 | počet komentárov (0)
tagy: Aktivity| Bulvár| Lezenie| Netriedené| Spolo?nosť

Jedna zaujímavá debatka, uvádzam pre svoje archívne ú?ely :-)

Mato 25. 4. 2006 0:50:34 217.
viete niekto viac o vystupe? – akou cestou, akym stylom? samotny vrchol dnes nie dnes nie je taky zaujimavy, navyse je cho oyu najlahsia osemtisicovka. aj tak ale chlapcom gratulujem.

spyros 25. 4. 2006 22:21:33 217.
Ty si tam bol alebo na nejakom inom kopci nad 7000m? Kazdopadne to bola hlavne priprava na Broad Peak a Annapurnu, ale nepochybujem, ze sa v diskusii najde dostatok mudrcov, ktori okaslu hocijaky vykon.

Cesty najdes na stranke www.peterhamor.sk.

Mato 27. 4. 2006 1:51:51 217.
spyros: takze normalka na najlahsiu 8tisicovku poloexpedicnym stylom ako oslava himalajizmu 50tych rokov minuleho storocia. big deal. nemusim byt maratoncom aby som vedel ze 3,5 hod nie je nic moc cas. nemusim byt spisovatel aby som citil ze 100 anos de soledad je najlepsia literatura. si vazim ine vysokohorske vykony nasich lezcov, ktore maju podla mna skutocnu svetovu hodnotu, ktore posuvaju hranice vnimania alpinizmu – napriklad dodo a gabo na great trango. alebo peter bozik na magic line, alebo zolo na dhaulagiri, alebo pochybny pochyly na eigeri, alebo ine. len mi akosik vadi ked sa tu podla mna nepatricne glorifikuju vykony suhajov, nasich domacich yahoo guys, len preto ze sa ocitnu v zone smrti – to uz fakt privelmi pripomina neslavny everest. akurat ze teraz namiesto vlajky hzds tam budu plapolat sponzori bombastickej megaexpedicie na 14 najvyssich hrbov planety zem, ktorej hlavnym a dobre maskovanym cielom je zvysenie trhovej hodnoty hlavnych akterov, a uz vobec nie posuvanie hranic alpinizmu, badanie neznama, objavenie vlastnych hranic, vlastneho ja, spatost s prirodou. ja som v zone smrti zatial nebol, este som na to primlady, ale ak by mi tam mali odumriet mozgove bunky a stal by sa zo mna vymlety zberac-dobyvatel koruny himalaji so 14 drahokamami, tak sa mi tam veru ani nechce. ja mam rad vonu tatranskej zuly, dotyk s vapencom na dreveniku, bliziacu sa burku na vrchole jastrabej veze, kamaratstvo na lane, bivak vysoko v stene, rebuffata a bonattiho, moj hrdina je juzek psotka, aj ked som ho nikdy nepoznal, lebo som mal len 5 rokov ked zomrel. komercne expedicie su smrtou alpinizmu. tesim sa ze su medzi nami taki lezci ako dodo kopold co chcu ist liezt napriklad shining wall na gasherbrum 4 lahkym alpskym stylom, novu cestu – tam je naozajstna buducnost vyskoveho lezenia, podla mna.

Maros 27. 4. 2006 11:27:27 217.
Je pekne, ze si nadseny pre hory a lezenie. Pri vsetkej ucte a slusnosti k Tebe sa vsak obavam, ze s Tvojimi skusenostami nedokazes posudit, ako realne vyzera vystup na 8K, napr. aj normalkou trebars aj na Cho Oyu. Tieto vystupy su z velkej casti otazkou pocasia a stastia na podmienky. Takisto by som na Tvojom mieste nemal odvahu hodnotit vystupy Petra Hamora. Skus aspon jednu 7K a nechod normalkou, aby si posunul hranice…ak Ti nahodou neuleti stan vo vichrici, neomrznu nohy, nezmetie Ta lavina, netresti Ti hlava ako po tazkej opici, nepadnes do trhliny, cestu preslapu ini a pocas vrcholoveho dna budes mat len -20C a vetrik tak do 30km/hod, budes stastny clovek. A ak sa vies primerane aklimatizovat a mas kondicku, vrchol by sa Ti mohol podarit. Vlani na jar vysli na Cho Oyu 14 ludia z viac ako 300. Zeby sami sraci na normalke? A co horsie, zahynul tam jeden Slovak…
Ostatne teraz chlapci sli na Cho sa aklimatizovat a potom ich cakaju 2 projekty, ktore “posuvaju hranice alpinizmu…”
Howgh!
Maros

Mino 27. 4. 2006 16:14:36 217.
Chalanisko to ale posudzuje vzhladom na slovenske lezenie, svetove lezenie,vyvojlezenia.V tom osobna skusenost vobec nepomze.To akoze ked budem flusat krv v6000 tak pochopim vykon? blbost.Ja nie som mierkou vykonu,ked ja niekde vo vyskach tyckujem tak to neznamena ze ty dco prebehnu okolo podaju dobry vykon,znamena to skor to ze ja na to nemam.ale mierkou uje to najlepsie co sa lezie.nato aby som vedel co posuva hranice a co nie nemusim ja sam posuvat hranice.mato to dobre napisal predtym,praveze sa mi jeho nazory zdaju.cho oyu normalkou,naozaj nijaka slava.a neviem ako posuva hamor hranice alpinizmu tym co lezie,mozno tak svoje hranice,co je chvalihodne ale je to jeho vec.tato diskusia sa mi ale celkom paci,konecne nieco co ma zmysel,dik za rozne nazory;.

spyros 27. 4. 2006 9:21:31 217.
So vsetkym suhlasim, co si napisal akuratze svet nie je taky idealny.

Bez sponzorov sa nepohnes a napr. Kopoldovi hradi vela veci okrem JAMES-u (teda vratane teba) aj sponzori. Pokial viem Hamor si zhana sponzorov sam, od JAMES-u ani koruna a zvysok si hradi tiez sam. To je jeho cesta ako si plni svoje sny. Inak o Hamorovi som necital v Jamesaku ani napamatam a bolo by co.

Ved nech si lezie ako uzna sam za vhodne. Ten projekt, co teraz riesi, je podla mna dost narocny program a snazi sa ho riesit s priatelmi v zasadach aj tvojho oblubeneho Bonattiho alebo Rebuffata, cize lahky alpinisticky vystup a o to ti ide nie? To ma liezt 9a na Everest, aby ludia prestali %%% :-)

> komercne expedicie su smrtou alpinizmu.

Co je u teba nekomercna expedicia v Himalajach? O takej som este nepocul.

> tesim sa ze su medzi nami taki lezci ako dodo kopold co chcu ist liezt napriklad shining wall na gasherbrum 4 lahkym alpskym stylom, novu cestu – tam je naozajstna buducnost vyskoveho lezenia, podla mna.

No ale to je/bude tiez komercna expedicia. Taky je svet, neviem naco to odsudzovat. Chlapci budu mat nalepky, po prichode sa v Jamesaku podakuju Buffu, Milletu a dalsim co prispeli financne, pochvalia aka im bolo super v ich vyrobkoch, natocia filmik, urobia prezentacia, aby ziskali peniazky na dalsie projekty a tak dokola blabla bla.

Nekomercne by bolo, ze si sam nasporis prachy, nikde to nebudes propagovat a sam si polezies, co ta bavi. Takze sa mi nekomercaci asi stretneme cez vikend na nasom zafulanom Dreveniku :-)

Mato 27. 4. 2006 19:08:46 217.
spyros, dik za nazory, naozaj. s mnohym co pises suhlasim, ale tu je par dalsich uvah.

podla mna sa bez sponzorov pohnes a mnoho ludi podnika vo velkych horach na vlastne triko. lezci o ktorych ani nevieme. kelly cordes z kolorada lezie neuveritelne veci s minimalnym rozpoctom. anglican guy edwards presiel cele zapadne pobrezie za 6 mesiacov v jednom tahu alebo prvovystup na swachand v indii, tiez s minimom. paul pritchard bol podobny az kym mu suter na hlavu nespadol na totel pole. a to len viem od kamosa co ich pozna, a tychto ludi je ovela viac, len sa o nich nepise. pre mna su toto pravi alpinisti.

bonatti by sa na cho oyu normalkou po vyslapanej stope neterigal. bonatti liezol v 1958 na gasherbrum 4 cestu, ktora dodnes nie je zopakovana! skutocny vazny alpinizmus. na gasherbrum 4 doteraz vyliezlo len tusim 5 partii – bonatti a mauri; kurtyka a shauer; greg child s partiou; korejci a este niekto. gasherbrum 4 ale nie je medialne zaujimavy, lebo ma o par metrov menej ako 8000. je ale naozaj omnoho tazsi, tam je skutocny alpinizmus, lezenie, ktore posuva hranice. ani jedna z tychto ciest nebola zopakovana. kazdy sa derie na osemtisicovky, pretoze tie su predajne, da sa na tom zarobit. vylez na everest a stupne tvoja hodnota, sponzori sa na teba lepia, mozes robit motivacne prednasky. vylez na najvyssei hory kontinentov, to iste. vylez na vsetkych 14 8tisicoviek, to iste. tu vobec nejde o idealy alpinizmu ale o komercne ciele s umyslom ich predat, vytazit z nich. pretoze jasne ze media budu pisat o tom ked slvenski junaci vylezu na everest a vynesu vlajku a valasku a na vrchole si daju chleba s bryndzou, privita ich prezident so suitou, ale verejnost malo zaujima trango alebo gasherbrum 4. a podla mna to zabija lezenie a mali by sme sa proti tomu branit, aspon v nasej lezeckej komunite. mozno som prilisny mlady idealista, mozno nepoznam rvavy svet vyskoveho lezenia, ale mna to nezaujima. hamor nie je moj hrdina, nelezie nic co by ma inspirovalo. podla mna v lezcom ako dodo je buducnost lezenia – naozaj tazke cesty vo vysokoych horach nalahko, bez rencovania, naliezt a doliezt na prvy pokus. hamor ide navonok zjavne za najvyssimi vrcholmi najlahsim sposobom. chcel by som mat jeho kondicku ale inak ma inspiruje akurat tak ze mi ukazuje cestu ktorou jasne nechcem ist.

komercia a nekomercia… vo vela expediciach do vysokoych pohori su sponzori, neviem v akom percente. asi ide o to do akej miery je to komercne. to co lezie dodo, ked mu da james akurat na to aby si mohol uhradit zakladne naklady a dostane nejake smiesne satky, to nie je komercna expedicia. ked bol wielicki na k2 a za sebou mal nejakych polskych medialnych gigantov, to zavana tazkou komerciou. pustelnik, s ktorym je hamor na cho oyu, je deviovany podobne – za peniaze sponzorov zbiera co najviac stitov a potom sa ukazuje polepeny logami sponzorov. mozno je aj potetovany nejakym logom. nech si to lezu pre seba, to je ich vec, ich cesta, len nech sa okolo toho nerobi to cele bububu.

Fero 29. 4. 2006 11:24:06 217.
Matko,
evidentne poznas len Drevenik a snad trochu zuly v Tatrach
(ako sam o sebe pises). Maros Ti slusne ale spravne napisal, ze vysoke hory su ina kategoria lezenia.
Reci o sponzoroch nejdem komentovat. Kto to pozna, vie, ze je to tazke…ak ovsem nemas kazdy rok volnych 200-300 litrov na expediciu…
Dovol vsak jednu malu poznamku -Pustelnik vyliezol pred par rokmi prvovustup na Cho Oyu, dnes znamy ako Polsky pilier. A vsetky jeho “komercne 8K”, ak sa nemylim, neboli normalkami. Vies o tom?! Vies aj o tom, ze Peter Hamor ma zopar prvovystupov Tatrach, ktore nemaju prelez? Vies, ze solo vyliezol West Ribb na McKinley? Tvoj pohlad na veci Ti nikto neberie, len mam pocit, ze Ti chybaju informacie.
Ja drzim palce hocikomu, kto zdvihne rit zo slovenskeho pripecku a snazi sa nieco robit. Ak je to naviac aj hodnotny vystup, drzim este viac, nemudrujem a hlavne nezavidim.
Horam zdar!
Fero

Mato 29. 4. 2006 16:41:26 217.
fero: neviem z coho usudzujes ze som liezol len drevenik a trochu tatranskej zuly. to ale podla mna nie je podstatne. ty si asi tiez jeden z tych, co si mylne myslis, ze na to aby som mohol hodnotit vyskove lezenie, musim byt v tejto oblasti excelentny. isto, su taki, v ktorych sa to snubi (michael kennedy, christian beckwith, doug scott, reinhold messner); ale su aj ini, ktori nemaju vlastnu skusenost, a pritom su alebo boli spickovi odbornici (ed douglas, liz hawley, jozef nyka, na slovensku mozno milan vranka).

tvoj postup je prosto aj taky, ze ja poviem nazor, a ty ho spochybnis nie argumentom, ale spochybnenim mojej osobnosti, mojeho kreditu. prosto ked som liezol len v tatrach, nemam na to, aby som hodnotil himalajske lezenie.

to akoze keby si cital tie iste riadky a podpisany by bol zolo demjan, tak by si to bral? bol by v tom rozdiel?

inak na skale leziem on sight 8a+, liezol som v lete aj v zime v alpach, dolomitoch, v norsku, v colorade (kde zijem), v yosemitoch a bol som na denali a na aconcague (”lahkymi” normalkami bez vacsich problemov). meni to ale nieco na tom co som predtym napisal?

pytas sa, ci viem, ze pustelnik vyliezol pred “par” rokmi prvovystup na cho oyu. viem o tom, bolo to ale pred 13 rokmi (ak sa nemylim) a vtedy vyliezol za 10 dni tento prvovystu a okrem toho tazku slovisnku cestu na sisapangmu. v 1995 myslim ze liezol k2 z cinskej strany. toto boli naozaj dobre vykony – pred viac ako 10 rokmi. druhou vecou ale je ze odvtedy su jeho vykony viac menej komercne, najlahsimi cestami, a su zamerane na dobytie vsetkych 8 tisicoviek. toto mi napriklad vadi aj na wielickom, ked uz teda hovorime o severnych bratroch – jeho zimne pokusy na k2 sem plne zapadaju.

nikomu nezavidim, ale mne jednoducho vadi ako sa tie komercne vypravy medializuju, predavaju a ako sa tym podla mna zabija duch horolezectva. ked beriem sponzorov bez zabrany len kuoli peniazom – velke olejarske firmy, banky, politicke strany (napriklad hzds). mna naozaj fascnuje napriklad kurtyka na shinig wall, alebo zolo demjan na dhaulagiri alebo peter bozik na magic line, a podobnych vystupov je vela. cho oyu normalkou po stopach niekoho ineho, expedicnym stylom, ked to este sponzoruje nejaka velka banka – come on guys! aby som sa teda vratil k teme.

tak ci tak ti fero dakujem za tvoje nazory do diskusie.

Fero 1. 5. 2006 13:11:14 217.
OK, ak si bol aspon na Denali, Aconcague, beriem. Inac si myslim, ze ludia, ktori neboli vo vyssich kopcoch naozaj nemaju moralne pravo hodnotit. K obtiaznosti dodam, ze ked sa vyberiem raz v zivote na 8K, zacnem tiez nejakou normalkou na lahsie 8K.
Sponzori:
V Colorade asi zarobis ine peniaze, ako cloviecik pod Tatrami. Ja som bol na Denali za vlastne ale vsetky moje ostatne vypravy boli na 50% sponzorovane. A tak som tiez rozpraval v radiu o akcii a podakoval sponzorom. Inac by som siel max do Alp…
Maj sa dobre, nech sa Ti dari!
Fero

spyros 28. 4. 2006 8:44:10 217.
Tak zase ja, mam asi vela casu :-)

Add: menej sponzorov vs vela sponzorov, KAZDY by bol rad keby mu sponzori uhradili VSETKO. Ty tiez. Jednoducho vsetci top lezci to maju takto a nehovor ze nie, lebo na kazdy tvoj priklad o Jozkovi z Colorada (nechcem nikoho urazit) dam 10 inych lezocv o ktorych kazdy pocul.

Add Bonatti: Pre mna velka postava horolezectva a aj viac ako Messner (to je taky zberatel 8-tisicoviek z juzneho Tirolska, co to medializoval tiez), ale to je len moj sukromny nazor, no ale v Azii bol na svojom motocykli za vlastne? Nie! Bol sucastou statnej expedicie hradenej statom a dalsimi sponzormi typu velka fabrika. Rebuffat detto, myslis, ze ako horsky vodca by zarobil na ucast v takej velkej expedicii akou bola ta francuzska? A nakoniec k tomuto, Bonatti by mal pokoru pred ostatnymi kolegami, ktori sa snazia realizovat v horach lahkym alpskym sposobom a tesil by sa s ich uspechu a nie len dristal, ze to tu uz bolo a omielal ako verklik: “to za nasich mladych cias lepsie bolo…” Preco sa nemozeme potesit z uspechu druhych? Ta slovenska zavist je unavna.

Add zarobit na 8-tisicovke: To je usmevne. Akoze teraz pride domov a vsetci mu budu hadzat peniazky do kasicky? :-) Trt makovy, akurat medializacia pomozie pri ziskani potencionalnych sponzorov a takto vlastne dofinancovat buduce projekty.

Add inspiracia: http://peterhamor.sk/3broad.html – takze teba nefascinuje tato linia, o ktoru sa chcu prvovystupom pokusit? Toto vyzera uz z fotky ako nadherna dlha a tazka cesta. O takej mozem snivat a oni to mozno zrealizuju. Parada. To je najlahsi sposob? Aj minuly rok na Annapurne isli na vrchol zostupovkou? A vieme my ake boli podmienky? Kolko vyprav uz zmenilo plany vzhladom na stav v stene etc. Si aspon nastuduj fakty a potom vyryvaj. IMHO na Cho Oyu sa vyborne aklimatizovali pre zvysne projekty.

Prosto navazat sa da vzdy. Aj ja pocuvam napriklad o Kopoldovi, ze to su kroky spat, ak dostane horolezca roka za AF vystupy a podobne blablabla. Lenze vysiel by tie cesty u nas niekto ako AF? No mozno hej, nejaki nekomercni hrdinovia, co cez tyzden robia na salasi a potom sa s konopnym lanom vesaju do previslych ladov s valaskami. Ja drzim palce aj Kopoldovi aj Hamorovi a neidealizujem si ani jedneho z nich. Bodkes.

Mato 29. 4. 2006 18:37:22 217.
spyros: dik za podnety. neviem ci este niekto cita tuto diskusiu ale este tu mam par postrehov.

re: sponzori. nesuhlasim ze kazdy by bol rad keby mu sponzori uhradili vsetko. ako mozes hovorit za kazdeho? je na svete asi vela lezcov, ktori beru vsetko a nezalezi im na tom ci peniaze idu od slovnaftu, velkych koncernov co devastuju zivotne prostredie, vyrobcu cigariet alebo omamnych latok, alebo politickych stran. na druhej strane spektra su taki, co si vsetko platia sami a vyslovene nechcu sponzorov, aby im nemuseli byt zaviazani. o tychto je jasne ze menej pocut, lebo sa nemusia medializovat,nemaju povinnost voci sponzorom sa medializovat. minule som ti dal priklad par ludi, ale je ich na svete vela, mohol by som ti tu z fleku dat aspon sto mien, a to su len ti co ich poznam alebo o nich viem.

re: bonatti. walter bol na talianskej megaexpedicii na k2 v 1954, ktora bola sponzorovana vladou, cai (club alpino italiano), a talianskymi firmami. bonatti bol takticky vymanevrovany z toho, aby vyliezol na vrchol, lebo vyssim vladnym zaujmom bolo, aby sa to ako prvym podarilo lacedellimu a compagnonimu. oficialna verzia expedicie sa dost lisila od bonattiho pravdy. cai sa bonattimu dodnes neospravedlnil a walter je na nich zatrpknuty. od roku 1954 sa bonatti distancoval o cai a podnikal na svoje triko. vlastnou skusenostou pochopil, ze velke sponzorovane expedicie nechce, lebo su prepletene zaujmamai, ktore s horami nemaju nic spolocne.

podobny “osud” ma napriklad wojtek kurtyka, ktory najprv liezol s velmymi polskymi expediciami,s kukuczkom, a potom pochopil, ze chce liezt lahkym alpskym stylom v malej partii a bez sponzorov. kurtyka liezol pre seba, pre objavenie sameho seba, pre priatelstvo v horach, a liezol cesty, ktore o ktore sa dodnes ani len nikto nepokusil – changabang, gasherbrum 4, a podobne. nejake komercne projekty typu 14×8K, alebo koruna zeme, to ho nezaujimalo

re: zarobit na 8000. jasne ze nemyslim ze sa budu peniaze rovno do kasicky hrnut. myslim ale taky typicky americky priklad: vyleziem na everest, dam si to do resume, otvorim firmu na poradenstvo, zacnem chodit po usa a robit motivacne prednasky po firmach. napisem knihu into thin air a stane sa zo mna narodny hrdina. moja kniha sa stane bestsellerom. natocia o mne film. proste jasne kapitalizujem na tom, ze som vyliezol na everest, a nikoho nezaujima akymi prostriedkami, akym stylom a ani ci je moja verzia verna pravde.

re: inspiracia. linia co chcu liezt “tres pedros” na broad peak je inspirativna, nadherna, dlha a tazka cesta, prvovystup. prajem im to a uz aj by bolo nacase, aby sa podaril slovensky vyskovy vystup, ktory by mal aspon domacu hodnotu. samotni hamor alebo pustelnik ma ale svojim pocinanim v horach neinspiruju. nemyslim ze niekomu zavidim alebo sa do niekoho navazam, snazim sa vypovedat svoje pocity tak ako viem, snazim sa o objektivitu,aby sa prosti vystupom pripisovala ich skutocna hodnoata, ak taketo cosi existuje.

inak ale je jasne ze oproti prvovystupcom z eigru, ktorych pouzili na propagaciu tretej rise, su vsetci ostatni sponzorovani atleti anjelikovia. a pustelnik si moze aj na kridla prisit sponzorske loga.

Vlado Štrba 27. 4. 2006 21:08:52 217.
Kau, kua chlape.
Ty vieš vlastne o ?om píšeš … ?
Ak chceš môžme si o tom pokecať na súkromných mailoch

spyros 29. 4. 2006 22:15:51 217.
> neviem ci este niekto cita tuto diskusiu

Je to dost nizko, ale zjavne ano

> re: sponzori. nesuhlasim ze kazdy by bol rad keby mu
> sponzori uhradili vsetko. ako mozes hovorit za kazdeho?
> je na svete asi vela lezcov, ktori beru vsetko a nezalezi

OK, ty si idealny, takze ty nie. Ale tu na slovensku sa ako inak chces dostat do Ameriky, Azie etc? Nemat rodinu, zarabat 20 rokov len na projekty, ku ktorym sa dostanes v sesdesiatke? Niekto ta musi sponzorovat, ak sa chces sustredit na vykony, teraz vynechavam schvalne take pojmy ako kamaratstvo na lane, pekna priroda, sebarealizacia.

> sponzorov, aby im nemuseli byt zaviazani. o tychto je
> jasne ze menej pocut, lebo sa nemusia medializovat,nemaju > povinnost voci sponzorom sa medializovat. minule som ti
> dal priklad par ludi, ale je ich na svete vela, mohol by
> som ti tu z fleku dat aspon sto mien, a to su len ti co
> ich poznam alebo o nich viem.

Kedze onsightujes 8a+, inak ticha zavist, tak asi vies, ze ti borci co tlacia 9a+ maju VSETCI sponzorov, aby sa mohli sustredit na vykon. Od Hubera az po Mrazka. Alebo taky Jeff Lowe s bratom dali tusim svoje meno aj firme Alpin Lowe a nechces spochybnovat jeho vykon. Tusim aj v Colorade plati jeho meno za top americku legendu. Podla mna zbytocna debata.

> re: bonatti. walter bol na talianskej megaexpedicii
> alpino italiano), a talianskymi firmami. bonatti bol

Cize bol.

Inak aky mas nazor na Messnera?

To su kecy eufeministicky povedane, proste na neho nevysla rada. V tych rokoch sa robili expedicie vo velkom a na koho vysla rada ten isiel hore. Aj na Everest mal prvy povodne vystupit niekto iny, ale vyslo to napokon na Novozelandana s Nepalcom. Dolezity bol vysledok (cize pichali sa omamne latky, kto nepichal, ten si dal zase oxygenu, o lahkych alpskych vystupoch ani nehovoriac) a kolektivny duch vtedajsich expedicii a sam vies, ze Bonatti bol velky individualista a asi sa neprisposobil vacsine, co samozrejme nekritizujem (inak neviem preco ma napadlo meno Pochyly :-)). Len ma bavi, ze on nevedel do coho ide.

> podobny “osud” ma napriklad wojtek kurtyka, ktory najprv
> liezol s velmymi polskymi expediciami,s kukuczkom, a potom

A nebolo to preto, ze inak by sa s Polska do Himalaji nevytrepal? A keby to bolo take nekomercne, tak o jeho vystupoch nevies dodnes.

> re: inspiracia. linia co chcu liezt “tres pedros” na broad
> peak je inspirativna, nadherna, dlha a tazka cesta,
> prvovystup. prajem im to a uz aj by bolo nacase, aby sa

Aspon na niecom sa zhodneme. A ak by si si precital aj clanky o Cho Oyu, tak by si jasne nasiel viackkrat povedane, ze je to AKLIMATIZACIA na Annapurnu a Broad Peak. Aj preto sa Pustelnik otocil pod vrcholom, na ktorom uz bol. Asi setril sily.

> pocity tak ako viem, snazim sa o objektivitu,aby sa prosti

Snazis sa o subjektivitu, lebo prosto neberies do uvahy aj realitu, ze tu na Slovensku je vacsi problem zohnat prachy na taku expediciu ako v Amerike. Je tu ina kupna sila, tu sa hra tazko na “nezavislaka”.

Prosto Pustelnik a Hamor ta s projektom vystupit lahkym alpskym stylom na 3 osemtisicovky v jednej sezone z toho jeden prvovystup neinspiruju. Je to tvoj subjektivny nazor a ja ti ho neberiem. Ja subjektivne im drzim palce a povazujem to za brutal anal natrakh super vykon roka, ak by vsetko vyslo a podarilo sa to.

> inak ale je jasne ze oproti prvovystupcom z eigru, ktorych > pouzili na propagaciu tretej rise, su vsetci ostatni

To bol aj Heinrich Harrer, ktory napisal napriklad 7 rokov v Tibete. A hlavny lezec tam bol Heckmair. Obvinovat ich za to, ze ich vystup zneuzili fasisticke media mi pride trochu out.

Vlado 30. 4. 2006 7:18:34 217.
Kone?ne normálny a realistický pohlad na danú problematiku

Jožin 27. 4. 2006 23:19:45 217.

Hámor a spol ur?ite nerobia dieru do sveta vo výškovom lezení ale treba si uvedomiť jednu vec. PO tých skvelých výkonoch v 80. rokoch nastala diera, niektorí prestali vážne liezť (Zolo, Jarýk), tragédia na Evereste kde ostali 4 najlepší slovenskí himalájisti, iní za?ali podnikať, a dlho sa ni? nevyliezlo. Vyše 10 rokov sa neliezlo skoro ni? a prerušila sa tradícia. POdľa mňa sú výkony Petra Hámora chvályhodné lebo aj ke? sú krokom späť v porovnaní s 1980 ?osi sa tu tvorí a možno príde nová generácia ktorá to v 8000 metroch nad morom rozto?í.

Komentáre



Zanechajte komentár