Rozhovor s Andreiosom : NFO.SK

NFO.SK

Rozhovor s Andreiosom

spyros | 21-06-2003 | počet komentárov (0)
tagy: Cyberspace| Netriedené| Spolo?nosť

Vsimol si si tento taglajn? “Pane Jezisu Kriste, Synu Bozi, Ty vidis tieto riadky, zmiluj sa nado mnou hriesnou!” Ulozil som ho z diskusie na tvojom projekte a akurat sa mi drbol na koiec emailu pre teba. Co si o onom myslis?

Je fakt dobry. Viac takych taglajnov!

Mozes v kratkosti povedat o sebe nejake curicullum vitae s dorazom na internet?

Narodil som sa velmi davno, takze nedavno som s hrozou zistil, ze uz mam 28. Aj ked vsetci mi hadaju tak 20 – 22.

Vyrastal som v dobe, ked pocitacov bolo zopar v celom meste a ja som ani nevedel, co to je (nie ako moj 4-rocny krstny syn, ktory uz sam hrava niektore pocitacove hry, vie, co je internet, vie vypnut pocitac a pod.). Ked som zacal chodit do skoly, objavili sa sinclairy a atari a commodory a sharpy. No a samozrejme PMDecka. V skole sme sa k nim trochu dostali, ale skor som chodil obcas k nejakym kamaratom, znamym zahrat hry.

Na strednej skole sme uz mali aj PCecka, dokonca som maturoval z informatiky a aj sa mi to pacilo, ale vela som z toho nevedel. Doma sme mali len Atari – najma na hry.

Internet som prvy raz realne okusil v 4. rocniku VS!, ale co-to som o nom vedel uz predtym a dost sa mi to zapacilo. Chystal som sa rozbehnut nejaky projekt – stranku nasej farnosti – este skor, nez som sam internet vobec videl. Dovodom bolo najma tuzba pisat, publikovat, spristupnovat uzasne veci… – vydavat casopis je velmi narocne a finacne pre mna nerealne. Ako student som sa podielal na studentskom casopise PRAMEN a tak som poznal hrozne problemy okolo toho. Internet sa mi zdal super riesenim a aj sa to potvrdilo.

V 4. rocniku VS som teda rychlo zacal spoznavat toto medium a v hlave mi zacala mimoriadne intenzivne bzucat idea sucasnej stranky grkat.nfo.sk. Hladal som ale cloveka, ktory by dal technicky dokopy to, co ja redakcne pripravim. Vtedy mi ktosi mailom poslal adresu www.kaschav.sk/gr-kat a tak som narazil na Spyrosa. Po par mailoch sme sa dohodli. Ja som pripravil veci a Spyros ich postupne nahadzoval na siet. To som netusil, ake je to narocne a kedze som bol netrpezlivy, tak som casom zacal stranky robit aj sam.

Potom som spoznal este Oskara (www.ke.telecom.sk/oskar), vdaka ktoremu som absolvoval dve kratke skolenia… A vysledok vidite na grkat.nfo.sk.

Co bolo hlavnym stimulom pre rozbehnutie projektu o Greckokatolickej cirkvi?

To, ze nieco podobne dovtedy na sieti chybalo. Bolo par stranok, ale moja vizia bola omnoho rozsiahlejsia. A tiez fakt, ze v tom case sa este dost malo pisalo o byzantskej spiritualite, teologii… A tiez potreba urcitej prezentacie pred svetom. Myslim, ze dodnes tato stranka ako jedina ma anglicku a aj nemecku verziu.

Mas nejaku relevantnu ´konkurenciu´ v cyberpriestore?

Mam. Momentalne najma www.grkatpo.sk a trochu aj www.grk-secovce.sk. Ale v niektorych veciach som stale o krok vpredu. Konkurencia je dobra v tom, ze nuti cloveka veci stale zlepsovat, nezaspat na vavrinoch, neuspokojit sa s dosiahnutym. A tiez prinasa urcitu pluralitu, co je velmi dolezite.

Nezda sa Ti, ze hlavny zivot sa v poslednej odohrava v diskusii? Je to dobre? Nechcel by si, aby ludia radsej pisali viac dokumentov priamo pre projekt?

To je fakt. Je dobre, ze diskusie bezia a niektore su aj fakt o dacom, obohacujuce. Na druhej strane by som bol rad, keby aj na stranku pravidelnejsie pribudali nove veci, keby ludia pisali priamo pre stranku. Problem je najma vo mne, jednoducho nestiham a nevladzem. Mam kopec veci, ktore by tam mohli pribudnut, len to spracovat.

Nepripadaju Ti v diskusii niektori ludia vytrhnuti z reality? Poznas ich aj osobne? Co prevadzkuju v realnom zivote? Studenti teologie? Farari? Robosi?

Mnohych poznam osobne, ale zdaleka nie vsetkych. Kazdy sme svojim sposobom cudni, niektori mozno na prvy pohlad viac ako ini. V celej diskusii je dost radikalnych, niekedy az extremnych nazorov. Je tam vela teologov , knaz ako stabilny prispievatel nakolko viem ani jeden, obcasni prispievatelia dvaja-traja.

Niektore smrtelne vazne preberane temy nie su pre vacsinu greckokatolikov niekde na poslednych prieckach priorit? Napriklad most medzi vychodom a zapadom, otazky liturgie, otazky presadzovanie ´vychodniarstva´?

Naopak, myslim si, ze tieto otazky – nazvime ich otazky obradovej obnovy – su pre greckokatolikov dost zaujimave. Aspon pre tych, ktory maju nejaky hlbsi zaujem svoje greckokatolictvo rozvijat. Vidno to aj v zaujme o jednotlive temy a ich citanosti. Napr. o taku temu “Sme katolicka krajina?” velky zaujem nebol.

Teraz sa nachadzas v Sofii, uz si bol v kopcoch? Nejake plany na leto?

Len raz – cca. 2250. Bolo nadherne. Nooo, ak mi Bulharsko nebude dovtedy totalne liezt na nervy, nejake to pohorie by sa tu oplatilo prebehnut. Konkretne plany zatial nemam.

Ake su tvoje zaujmy okrem cerkve a prace na SAVke? Ostava Ti nejaky cas na ine aktivity?

Ostava ho dost malo. Viedol som mladeznicke stretnutia v nasej farnosti. Ale to je v podstate tiez o cerkvi. Rad plavam a bicyklujem, ale fakt mam na to nejako malo casu a sil v poslednej dobe. A hory.

Nelaka Ta praca knaza alebo nieco pre cerkev?

Laka. A zaroven sa toho obavam.

Mas v talone nieco v buducnosti pre projekt alebo nechystas nebodaj nejaky novy?

Mam. Velky podprojekt, nic podobne zatial na slovenskom nete neexistuje. Ale zatial nechcem prezradit, co to bude. Dufam, ze sa mi to niekedy aj podari dotiahnut do konca.

Vdaka za rozhovor. Spyros.

Komentáre



Zanechajte komentár